Wastafels in alle vormen en maten

De standaard wastafels zoals we die kennen worden steeds meer vervangen door modieuzere vormen. Eén van de meest opvallende ontwikkeling op het gebied van badkamers is dat er steeds meer wastafels komen die bestaan uit een dressoir in combinatie met een porseleinen waskom. Dit doet denken aan de goede oude tijd waarin men zich nog waste boven een kom. Een dergelijke combinatie geeft de badkamer dan ook een knusse uitstraling.

Wastafels zijn er in allerlei soorten en maten, vanaf een diepte van 40 cm. Bij een geringere diepte is er geen sprake van een wastafel, maar van een fonteintje of handwasbakje. Het grootste exemplaar is de 'dubbele wastafel', dat wil zeggen: een wastafel met twee bassins. Tussen deze twee uitersten ligt een grote verscheidenheid in maten. Het aantal modellen en vormen in wastafels zijn zeer divers. Ze kunnen vierkant of rond zijn, rechthoekig, hartvormig, ovaal of uitgevoerd in soft-line.

Inbouwwastafel
Behalve vrijhangende of vrijstaande wastafels zijn er ook inbouwmodellen in allerlei vormen. Een inbouwwastafel wordt opgenomen in een blad van kunststof, mdf, marmer, graniet, resopal, of ander materiaal, dat meestal ter afdekking dient van een onderkast. Er zijn bassins die onder de uitsnijding van de plaat worden bevestigd, andere die er met de rand bovenop rusten, en weer andere die half ingebouwd zijn, waarbij het voorste deel zichtbaar is. In dat geval biedt de onderkast minder ruimte, maar is de wastafel beter toegankelijk.

Welke uitvoering u ook kiest, essentieel is dat de randen waarmee de waskom overgaat in het blad absoluut goed passen, waterdicht afsluiten, en makkelijk schoon te houden zijn. Voor het overige biedt een inbouwwastafel veel voordelen. Denk alleen maar aan de praktische aflegvlakken rondom de waskom.

Bij vrijhangende wastafels kunt u in plaats van een zuil of sifonkap ook een onderbouw in de vorm van een kastje toepassen. De voordelen hiervan zijn, dat u de beschikking krijgt over extra opbergruimte, de afvoer niet meer te zien is en de wastafel het aanzien krijgt van een meubeltje.

Vlak en glad
De meeste wastafels zijn vervaardigd van kristalporselein. Dit materiaal is voorzien van een diamantharde glazuurlaag die ervoor zorgt dat het oppervlak volkomen vlak en glad is. Er zijn geen poriën waarin zich bacteriën kunnen nestelen, of waarin zich vuil kan vastzetten.

Wastafels van plaatstaal zijn lichter in gewicht dan die van kristalporselein en daardoor beter geschikt om aan minder stevige muren te worden bevestigd. Het productieproces, waarbij een stalen plaat in de gewenste vorm wordt diepgetrokken, geeft ontwerpers alle vrijheid in het ontwerp. Plaatstalen wastafels worden afgewerkt met een emailleerlaag, die net zo hard, glad en dicht is als het glazuur van de kristalporseleinen wastafel. Ook hygiënisch, gemakkelijk in onderhoud en bacterievrij.

Vooral vanuit Italië komen er ook steeds meer wastafels van roestvast staal op de markt. Sommige modellen zijn zeer fraai gevat in een hardglazen aflegvlak.

Kunststof wastafel
De goedkopere wastafels worden gemaakt van kunststof. Niet alle kunststoffen zijn geschikt voor de vervaardiging van wastafels. Het kunststof moet namelijk bestand zijn tegen veranderende watertemperaturen, kalkaanslag en de inwerking van agressieve stoffen en zuren zoals die in zeep en bepaalde cosmetische producten kunnen voorkomen.

Materialen op basis van thermoharders, zoals polyester, zijn kras vast en bestand tegen bijna alle huishoudchemicaliën, waaronder zelfs nagellakremover. Materialen op basis van thermoplasten, zoals acryl, zijn over het algemeen zachter qua oppervlak. Krassen kan men echter weg polijsten.

Terug naar overzicht